Eerste dagen in Georgetown
Blijf op de hoogte en volg Anna
16 Augustus 2010 | Guyana, Georgetown
Na Trinidad en Tabago was het nog één keer raak... Maar toen stonden we op Guyanese grond! Eindelijk!
Het was een uur of 11 ’s avonds toen we landden. Bij de douane ging alles prima en nadat we onze tassen hadden, zagen we buiten de huidige VSOers al staan die ons op kwamen halen en de andere VSOers die op onze vlucht zaten.
In het minibusje in een klein uurtje naar het Rima Guesthouse gereden en daar, na een hoognodige douche, als een blok in slaap gevallen.
De volgende morgen (vrijdag) hoefden we gelukkig pas om 11 uur op het VSO programmakantoor te zijn. Aan de ontbijttafel de andere VSOers van de groep ontmoet.
We zijn met ons 11en. Mensen uit Nederland, Canada, de Filipijnen en een Guyanees die in Canada woont. Een leuke groep.
Vrijdag kennisgemaakt op het programmakantoor van VSO en daar een paar dingen over gezondheid en veiligheid doorgenomen. De dag ging snel voorbij.
’s Avonds zijn we wat gaan drinken in de stad en naar een discotheek geweest. Deze was zo goed als leeg, totdat ik met een aantal terug naar Rima ging, daarna schijnt het nog erg druk en gezellig te zijn geworden.
Zaterdag in de stad rondgelopen, gelunched, bij een rumshop geweest en gepooled. Clive, de in Canada wonende Guyanees, is tot ‘social coordinator’ benoemd, heel ideaal.
Zaterdagavond zijn we naar een Chutney concert geweest in het nationale cricketstadion.
Zondag hebben we gezwommen bij Pegasus Hotel. Een echt toeristisch uitje, want toegang tot het zwembad is US$11 en voor de lunch was ik nog eens US$11 kwijt...
Zondagavond was Potluck. Een etentje bij een huidige VSOer thuis. Alle huidige VSOers uit Georgetown komen daarheen en nemen wat te eten mee. Leuk om zo de mensen te kunnen spreken die hier al een tijdje zitten en hun ervaringen te horen.
Vandaag de dag begonnen met een bezoek aan een dokter om nog meer geïnformeerd te worden over alle risico’s in Guyana en hoe je jezelf zoveel mogelijk kunt beschermen tegen alle nare ziektes...
We moesten om 9 uur daar zijn, de dokter was er om iets voor 10... Welcome to Guyana! :)
Daarna sessies gehad over de geschiedenis van Guyana, over VSO Guyana en over national volunteering. En de dag eindigde met verhalen van 2 huidige VSOers, één van hen woont in Georgetown en één in de ‘hinterlands’. Leuke verhalen.
En verder even de stad ingelopen op zoek naar wasmiddel, want er moet echt gewassen worden! Het is hier warm en klam, ik douche 3 keer per dag en ben al bijna door mijn schone kleren heen.
Dat is wel zo’n beetje wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb.
Ik vermaak me hier dus heel goed. Het Rima guesthouse waar we zitten is een fijne plek. Ik deel een kamer met Selina. Beneden (wat op de 1e verdieping is, zoals veel gebouwen hier. De kustlijn van Guyana ligt onder zeeniveau en in het regenseizoen wil het hier nog wel eens blank staan) staat een aantal banken en luie stoelen en een lange eettafel waaraan we ons ontbijt en avondeten krijgen. Vanaf hier is het zo’n 5 minuutjes lopen naar het programmakantoor. Het is klam en warm, dus het wandeltempo ligt wat lager dan dat in Nederland.
Even een paar interessante weetjes over Guyana; de middenklasse is hier eigenlijk niet. Er wonen meer Guyanezen buiten Guyana (meer dan 1.000.000) dan in Guyana (+/- 780.000). Mensen met goede opleidingen zoeken banen in het buitenland om daar meer geld te verdienen dan in Guyana. Doordat Guyana engelstalig is en de grootste delen van Zuid-Amerika spaanstalig voelen de Guyanezen zich meer verwand met de Caribbean, dan met de rest van Zuid-Amerika. Guyana is (of was?) het enige land van de Caribbean met een ‘pabo’. Dus veel afgestudeerde leerkrachten werden door het hogere salaris naar de andere Caribbische landen gelokt. De verdeling moet ongeveer zo zijn; 20% van de bevolking bezit 80% van de economie en 80% van de bevolking moet het doen met de overige 20% van de economie.
De grote verschillen zijn in het verkeer duidelijk te zien. Al moet ik zeggen dat er vooral veel ‘normale’ personenauto’s rijden (wel veel Toyota’s Ojo!), er rijden ook superdeure SUV’s, vandaag zagen we er één met spinning wieldoppen (of zoiets...). En tussen al dat gemotoriseerde vervoer rijden dan ook paarden met wagens! De mooiste bestuurder die ik zag zat ook op zo’n ietwat gammele houten kar, hij had een hoofd vol rasta’s en zat al rijdend te bellen met zijn mobieltje!
Hoe langer ik hier nu ben hoe meer ik eigenlijk ook wel weer verder wil. Niet omdat Georgetown me niet bevalt, want dat doet het zeker wel. Maar omdat ik nu wel heel benieuwd ben naar de plek waar ik de komende twee jaar zal wonen en werken. Het is wel raar om hier nu zo dichtbij te zijn (4 uur reizen met bussen en boten) en toch nog geen beeld te hebben van hoe het er zal zijn. Want het zal anders zijn dan Georgetown, dat staat vast. De mensen die ik tot nu toe gesproken heb die in Santa Rosa geweest zijn zeggen allemaal dat het er erg mooi is. Ik zal er waarschijnlijk volgende week dinsdag achter komen, want ik denk dat ik dan die kant op zal gaan.
Mijn (eigenlijk Noors... dank je Noor) mobiel is inmiddels voorzien van een Guyanese simkaart. Voor dringende zaken als de laatste roddels, babynieuws, nieuwe liefdes, voetbaluitslagen ;-) en noem maar op ben ik per sms of telefonisch bereikbaar op 592-6984588.
En voor die mensen die in mijn boekje geschreven hebben en Murdzj, ook jouw cadeautje/brief/?, ik heb ze nog niet geopend... Vandaar dat ik ook nog niet gereageerd heb. Ik bewaar ze voor wanneer ik in Santa Rosa ben. Hier ben ik namelijk constant onder de mensen, genoeg te doen. In Santa Rosa zal dat wel anders zijn en ik denk dat ik er daar nog meer van zal kunnen genieten dan hier. Dus...
Ik hou het hierbij voor vandaag!
Liefs, Anna.
17 Augustus 2010 - 00:40
Tamara:
Lieve Anna,
Zo gaaf dat je dit nu weer doet en heerlijk om je verslag zo te lezen. Hoop echt dat je een geweldige tijd gaat krijgen. Ik zal je zeker volgen.
Liefs Tamara -
17 Augustus 2010 - 04:39
Corine:
Het is hier nu half zeven, Jan zit fris gedoucht aan zijn yoghurt met muesli en ik ongewassen ernaast en we hebben net jouw leuke verhaal gelezen. Fijn om mee op te staan, we hebben nu al zin om ook naar Guyana te gaan, maar we gaan eerst nog een paar dagen naar Zuid-Limburg, ook leuk maar minder spannend. Fijne dag en geniet, tot morgen. -
17 Augustus 2010 - 07:01
Maartje:
Lieve Anna!
Wat een andere wereld weer! Ben zo benieuwd ook naar hoe je het allemaal gaat vinden. Vind je super stoer!
Beso, maart -
17 Augustus 2010 - 07:06
Floris:
zo, lopend van de parkeerplaats naar mijn werk net gelezen. erg leuk.
Plaats je ook wat foto's nu je nog fatsoenlijk internet hebt
xx -
17 Augustus 2010 - 07:55
Janthy:
Ha lieve Anna,
Erg leuk om je belevenissen zo te lezen. We (Denis, ...., en ik) houden je in de gaten en op de hoogte! Geniet van alles,
beso, janthy -
17 Augustus 2010 - 09:13
Papa:
...........lekker praktisch die broer van je, maar ik ben 't wel met hem eens: we willen ook wel iets zien van GT-downtown ed. Nu weer aan 't werk. xx -
17 Augustus 2010 - 09:55
Mirjam:
Hey An!
Erg leuk om een update te lezen van je ervaringen so far! Klinkt boeiend en ook als een druk programma. kan me voorstellen dat je nieuwsgierigheid naar Santa Rosa met de dag groeit!
Hier is alles weer in het normale patroon aan het komen. Vandaag mijn tweede werkdag en ik probeer het vakantiegevoel een beetje vast te houden:-) Een mooie uitdaging voor mij, hihi!
Nou Skatz, veel succes en plezier nog in Georgetown, geniet van de indrukken.
X Mir. -
17 Augustus 2010 - 11:50
hee juf Anna
Allesgoed daar?
is het lekker weer?
we missen je heel erg.
wij blijven je mailen!
het nieuwe jaar is super saai zonder jou!
maar meester ralph doet het ook goed!<3
hopelijk is het geweldig!
Soosoo ik mail je echt snel!
want we missen je gezang!
xxx Puck&christel Loveyou
Mijn msn: christel_98@live.nl
Pucks msn:puck_weijers_@live.nl
Doeggg veel plezier en doe iedereen de groeten van puck en mij
ook aan de kidss.
Doeggg<3<3<3<3(L)(l)(l):)
17 Augustus 2010 - 11:55
liefe Anna
it's my ilyas
gaat het goed met mij gaat het goed ik en heel atlantis missen jou hopelijk kom je snel terug
krijg je in guyana veel berijk hoplijk wel mr. Ralph doet het goed ik spreek je nog op hyves
latezzzzz (o) :0 :) :( -
17 Augustus 2010 - 12:00
hoi anna
gaat het goed?
met ons gaat het heel goed!
het is saai zonder jou maar het is ook leuk met meester ralph
ik hoop dat je 2 jaar op gyana heel luek zijn.
doe de groeten van ons allemaal! doei!!!!!!!!!!!!!
17 Augustus 2010 - 16:09
Gerda:
Hoi Anna,
Volg je verhalen met veel plezier. Goede reis naar Santa Rosa (in een holle boomstam hoorde ik via, via?). Groet, Gerda -
17 Augustus 2010 - 16:27
Myrthe Uit Atlantis.:
hoi anna.
ik heb gehoort dat de eerste reis nietb goed
ging.
je moest veel spugen.
maar het is jammer dat je weg ben iedereen mist je zelfs de meester.
ik vind het jammer dat ik geen smiley kon vinden ander's hat ik er wel een gestuurt.
groetje's myrthe uit atlantis.
doeiiiiiiiiiiiiiiii -
17-08-1999 20.42 ben bijna jarig 1sep -
19 Augustus 2010 - 14:52
Yvonnet.:
Hoi Anna,
Het klinkt heel goed allemaal.
Fijn dat je daar eerst samen met anderen "opgevangen"wordten van alles te horen krijgt. GAan die anderen naar dezelfde stek als jij, of verspreidt iedereen zich over het land? Wij zitten alweer in het vertrouwde stramien, hoewel mijn kinderen allemaal nog vakantieganger zijn.Tsja, eindeloze vakanties als scholier/student.
Leuk zo'n blog, waarop we je een beetje kunnen volgen. Ben benieuwd naar Santa Rosa.
Groetjes Yvonne -
19 Augustus 2010 - 20:58
Ilyas Je Weet Wel Wy:
kom je nog online op hyves ? -
19 Augustus 2010 - 21:00
Ilyas Je Weet Wel Wy:
dit is mijn e-mail andres(gmail) ilyasdeboy@gmail.com -
20 Augustus 2010 - 16:17
Latischa :
hallo lieve juf anna its me de nog steets altlantis meid hoe gat het ermee bij lucky luke is het wel leuk de nieuwe reken en geobas methode is veel makkelijker ik begrijp het nu veel beter hoe gaat het met u daar we missen je super erg en ik hoop jou echt super zeker over 2 jaar te zien dan heb ik wel eens veel te vertellen nou liefe juf anna vele kussies en knuffels latischa ciao(L)(L) -
21 Augustus 2010 - 09:55
Latischa :
juf anna dit is mijn msn wilt u me daar mee toevoegen xxxx latischa !!!(L) -
21 Augustus 2010 - 10:00
Latischa:
info@elas.nl -
21 Augustus 2010 - 11:22
Kitty:
Hoi Anna
Gaaf verslag heb je gemaakt, volgens mij kun je er wel 'n boek over schrijven. De school voelt wel Anna-loos maar het is goed te weten dat je het naar je zin hebt en alweer zoveel hebt meegemaakt!
Ben benieuwd naar jou avonturen en kijk uit naar jouw volgende verslag.
Groeten van Kitty -
21 Augustus 2010 - 11:46
Kitty:
Oeps, 'n tikfoutje gemaakt in mijn vorige bericht, sorry juf Anna!
Little brainwave:
iedere keer als ik tortelloni met tomaat-mascarponesaus eet, denk ik aan jou.Nog bedankt voor deze tip, er is weer wat meer variatie ontstaan in het eetpatroon.
Veel plezier en eet smakelijk in Santa Rosa!
Kitty -
22 Augustus 2010 - 11:18
Krista (Luuk):
Hoi Anna,
Leuk om te lezen over waar je zit en wat je allemaal meemaakt en doet. Fijn voor je dat je op de plek terecht bent gekomen, waar je graag naar toe wou.
Ben benieuwd naar je verdere avonturen!
Groetjes en heel veel plezier en succes!! -
05 September 2010 - 17:34
Karin:
Ha Anna,
Heerlijk om in alle rust je verslag te lezen. Ik ben zo benieuwd hoe het je gaat bevallen en kijk weer uit naar je volgende verhaal!
Geniet!!!!
Liefs,
Kaat (Tilburg) -
24 December 2010 - 18:07
Betty:
Dag Anna, ik zit hier met Corine aan mijn eettafel. Lekkere hapjes en glaasjes wijn. Eenogen het niet laat maken want Corine gaat morgen Jan ophalen. Anders hardden we zeker enorm de beest uitgehangen!
Wat een mooie site heb je. ik ga er zeker nog eens goed voor zitten. Nu heb ik me beperkt tot het prachtige verhaal van jouw trotse pa.
Ik wens je een hele mooie jaarwisseling en veel plezier met Al je ontmoetingen.
Dag Anna, het ga je goed, liefs Betty -
24 December 2010 - 18:08
Betty:
Ik wens je een hele mooie jaarwisseling en veel plezier met Al je ontmoetingen.
Dag Anna, het ga je goed, liefs Betty