´Ik was in Lima´
Blijf op de hoogte en volg Anna
20 September 2005 | Peru, Huaraz
Met beide personen hadden we een afspraak, beide kwamen ze niet opdagen. Verklaring achteraf: ´Ik was in Lima´
Ook Oscar, onze salsaleraar kwam de eerste les al niet opdagen, zal ook wel in Lima zitten... En waar zijn jullie allemaal? Ook in Lima zeker?!
Maar ik was er echt! (en had ondertussen geen afspraak in Huaraz staan)
Ik moest mijn visum verlengen. Hier zag ik behoorlijk tegenop. Ik wist nog goed hoe ik me de eerste twee dagen, in Lima, voelde. Klein, bang en alleen. Nu moest ik met mijn paspoort en veel geld over straat. Moest ik naar de immigratiedienst en wist ik dat ik daar een hele stapel papieren in zou moeten voelen. Nou vind ik het in het Nederlands al een verschrikking om papieren in te moeten vullen, laat staan in het Spaans.
En de polsbandjes die tegen wagenziekte helpen, die mijn vader voor me opgestuurd heeft, waren nog niet aangekomen.
Dus op donderdagavond vertrok ik, met kotszak, uitgezwaaid door mijn huisgenoten, die nog twee blokken al zwaaiend achter de bus aan renden, naar Lima. Weer 8 uur in de bus.
Ik trof het! Zat naast een oude, vieze stinkende man, die me ongegeneerd aan zat te staren. Toen hij in slaap viel en al snurkend zijn ontzettend smerige adem in mijn gezicht uitblies wist ik niet meer of ik nou last had van wagenziekte of dat deze man de duikelingen van mijn maag veroorzaakte...
Maar toen we 8 uur na vertrek, achteruitrijdend het busstation van Lima binnenreden heb ik mijn kotszakje gevuld!
Om 5.45 uur ´s morgens zat ik in Lima. De immigratiedienst gaat pas om 8 uur open, dus tot die tijd ben ik in het busstation gebleven met mijn boek, mijn drinken en de drie dierbare dropjes die ik van Renate mee gekregen had!
Om iets voor 8 met de taxi naar de immigratiedienst. Daar allerlei papieren! Stond ik ergens in de gang met al die papieren en mijn woordenboek... Wat was ik blij met mijn (nu, door de zon nog) blonde(re) haar! Een Peruaan die zei hier te werken kwam de trap op, zag mij staan en schoot me meteen te hulp. Toen hij om mijn paspoort vroeg werd ik een beetje argwanend (´hoe weet ik dat deze man hier echt werkt en dat hij er straks niet vandoor gaat met mijn paspoort?´) Mijn oplossing, ik hield mijn paspoort met twee handen zó stevig vast, dat het me bijna pijn deed in mijn handen en hij schreef de nummers over.
Nadat hij alles in had gevuld werd mij duidelijk dat hij toch echt te vertrouwen was. Want hij ging zijn loket openen en terwijl er een heleboel mensen zaten te wachten, mocht ik zo doorlopen en werd ik als eerste geholpen. Ik bleek kopiën te missen en liep nog drie keer door het gebouw op en neer, maar een uurtje na binnenkomst stond ik weer buiten met visa tot 16 december!
Om 13.00 uur dezelfde dag zou ik de bus weer terug naar Huaraz nemen. Nu had ik dus nog een paar uurtjes. Wat heb ik gedaan? In een héél grote supermarkt rondgeslenterd, het was voor de eerste keer sinds ik hier ben dat ik weer voorverpakt vlees in de koeling zag liggen, vlees waaraan je niet kon zien wat voor een beest het ooit geweest was. De verleiding was erg groot om gehakt mee te nemen en om in Huaraz met mijn huisgenootjes echte spagetthi te maken! Maar na een busrit van 8 uur... Toch maar niet gedaan.
Wel sprookjesboeken voor de meiden van Los Pinos gekocht. (wat een plezier om de meiden te zien genieten van de sprookjes, zitten ze in de zon, elkaar voor te lezen!)
En daarna... Naar de Mac Donalds! Heerlijk, al was het nog maar 11 uur, lekkere frietjes en een hamburger! Verder de tijd uitgelezen.
Om 12.45 uur stond ik in de rij voor mijn bus, stonden Nelly en haar man daar ook. Zij wonen in Huaraz en zijn ook betrokken bij de stichting, geweldig dat je zelfs in Lima je naam hoort en bekenden ziet!
Op de terugweg had ik voor 5 soles extra
(1,25) een VIP stoel. Ik kon liggen, op mijn zij, op mijn rug en ik denk zelfs ook wel op mijn buik, had alle ruimte! Heerlijk!
Vrijdagavond met Renate, Tamara, Janthy en Guido gedansd. Stappen in Huaraz is geweldig! Iedereen danst! De wodka-naranja kost omgerekend 2,50 en de DJ draait op ons verzoek, tussen de salsanummers door af en toe een Brian Adams, Tina Turner, of The Pointer Sisters!
Zondag zijn Renate, Janthy, Tamara en ik naar Laguna 69 gewandeld. Om 7 uur een busje genomen richting Yunghay en vanaf daar met een taxi omhoog. Waar de weg stopt omhoog geklommen. We zijn om ongeveer 9.30 uur begonnen en rond een uur of twee waren we op 4600 meter aan het meer. Zo mooi en dit keer het juiste pad gevolgd, wel zwaar, maar niet gevaarlijk!
Renate en ik konden de verleiding niet weerstaan en zijn onder het oog van een groep Israëliërs en Tamara en Janthy (bewapend met onze camera´s) het meer in gegaan! Het erin gaan deden we nog met veel beleid, zodat de Israëliërs onze borsten niet konden zien, maar eruit maakte ons dit niks meer uit: het enige dat toen nog telde was: ZO SNEL MOGELIJK! Ik snap nu dat je dood kan gaan van zwemmen in koud water. In die 12 seconden was ik al bang dat ik het niet zou overleven!
Terug naar beneden hebben we een nieuwe vriend gemaakt. Renate gaf een ezel die we onderweg tegenkwamen een cracker. Dit was funest, want nu bleef hij ons volgen. Toen ik hem aaide en hij aan mijn hand begon te sabbelen dacht ik even, ´Ah, wat schattig, net een jong hondje´, maar toen voelde ik dat dit geen sabbelen was, maar keihard bijten. Ik in paniek mijn fototoestel aan Renate afgegeven en Tamara zijn bek opengetrokken, waardoor mijn hand bevrijd werd. Diepe afdrukken van de ezel in mijn vingers!
Bij toeval is dit alles met mijn camera gefilmd, dit merkten we pas na de bevrijding op. Wat hebben we een lol gehad! En nog steeds gaan we af en toe met elkaar om de computer zitten om dit filmpje weer te bekijken!
Maar niet alleen lol hier in Huaraz... Twee dagen nadat ik mijn vorige bericht op deze site schreef, is Ericka, het meisje dat we wilden gaan helpen met leren, door haar moeder opgehaald....
Haar moeder was zwanger en wij vermoeden sterk dat ze het wel handig vond om Ericka weer in ´huis´ te hebben om te helpen met de baby. Wel heeft de kinderbescherming zich hiermee bemoeit en het OK gevonden dat Ericka terug ging. Volgens Madre Wilma houden zij er toezicht op dat Ericka naar school zal gaan. Maar inmiddels een beetje bekend met Peruaanse afspraken, vermoeden wij dat ook de kinderbescherming in Lima zal zijn op het moment dat Ericka ze nodig zal hebben. Gisteravond hebben we het met de psycholoog van Los Pinos hier nog over gehad en ook zij zegt ons dat Ericka echt niet naar school zal gaan en dat haar vader haar slaat... Een machteloze situatie, want Los Pinos heeft wat dat betreft geen voet om op te staan. Ericka is weg en ik hoop maar dat de nonnen veel voor haar zullen bidden.
Vorige week was Los Pinos een verademing. Sor Ana was met Sor Vanessa een week in Lima en nu had Sor Zoyla de leiding over de kinderen. Sor Zoyla is duidelijk en strikt, maar ook warm en gezellig! De sfeer was zo anders in huis. Kan het niet beschrijven, maar heb genoten. Voelde me nuttig en heb leuke momenten met de kinderen gehad waar ik weer veel energie uit haalde.
Afgelopen zondag mochten we de kinderen (en de nonnen) meenemen naar het zwembad. Eerst om 6.45 naar Los Pinos om mee te gaan naar de kerk, daarna samen ontbijten en toen naar het zwembad.
De meiden waren door het dolle heen!
Wij met ons vieren samen met Anabel, Esterley, Yeseña, Daisy, Yuliño en Elvira achter in de (met zeil) overkapte laadbak van zo´n auto met laadbak (zal vast een naam hebben, maar kan er niet opkomen... Oli4??) gezeten. Heerlijk opgepropt in de hitte!
Maar supergezellig, wij zingend de liedjes van The Sound of Music, Kinderen voor Kinderen en alle liedjes die we konden bedenken met bewegingen erin (van voor naar achter van links naar rechts was een groot succes), de kinderen luisterend en genietend. (en ik zong echt, ja)
Daarna de kinderen zingend en wij genietend, want wat hebben deze kinderen een gouden strotjes!
Na mas o menos een uur rijden kwamen we aan bij het zwembad, 23 kinderen renden al gillend de auto uit. Het zwembad bestond niet meer. 23 kinderen propten zich de auto´s weer in.
Weer ongeveer een uur later waren we bij een ander zwembad. We hadden bedacht om in de laadbak te doen alsof we lagen te slapen, maar zogauw de auto stilstond trokken ze het niet meer, ze sprongen eruit!
Toen wij ons omgekleed hadden lagen de kinderen al lang en breed in korte broek en T-shirt in het water. Geweldig, wat hebben ze genoten! De grote kinderen konden wel een beetje zwemmen, de kleintjes in het pierenbadje en om de beurt met een van ons mee naar het ´grote´ bad (ik denk dat het grote bad 16 m2 was...)
Na het zwemmen op de parkeerplaats broodjes en fruit met limonade.
Een dag om nooit te vergeten. En in totaal (entree zwembad, taxikosten en fruit en drinken) heeft deze dag ons, voor al deze meiden zo´n 100 soles gekost! (ong. 25 euro) In Nederland geef ik nog meer uit als ik uit eten ga en hier geef je 23 kinderen een onvergetelijke dag voor hetzelfde geld!
Hoop dat ik daar, terug in Nederland, nog vaak bij stil zal staan.
Vanavond onze derde salsales! (Niet van Oscar, nooit meer wat van gehoord, maar van Pattie) Erg leuk, maar ook moeilijk. Vanavond les en vrijdag in ´de Tambo´s´ maar weer in praktijk brengen!
¡Hasta luego!
21 September 2005 - 00:49
Renate:
Yeaaaaah, omdat ik hier inmiddels al 5 uur in t internetcafe zit met een verbinding van lik me vestje, mag ik lekker als eerste reageren. Wat zie ik....geen blootfoto´s van ons? Wat discreet. Kijk dan maar eens heeeeel snel op mijn site!
Lekker he, zon middagje vrij...mn rijstepap was overweldigend lekker. Volgende keer samen smullen? Ik spijbel alweer, dit keer van de salsa les. Terwijl jullie je in t zweet werken kweek ik hier vierkante oogjes.
Dag liefje, op naar onze laatste 11 dagen samen.
x Renate -
21 September 2005 - 07:56
Corine:
Hola Anita,
weer ontzettend leuk om te lezen over jouw leventje daar. Zie wel dat je het ontzettend naar je zin hebt.
Liefs en groetjes -
21 September 2005 - 11:17
Burt En Norma:
Lieve Anna, Wat een fantastisch verhaal, we hebben gelachen tijdens het lezen! Heel veel suuces en we mailen/bellen gauw.Lfs.Burt en Norma -
22 September 2005 - 16:22
Renate:
Que esta jugando en un pais, deja lo estar los niños! -
22 September 2005 - 19:48
Janthy:
Nouhou....dat verhaal van jou mag er ook best wezen....schrijf jij een keer mijn site, doe ik de jouwe ;-) Vanavond lekker ons wijnavondje...muy amable.....besos -
22 September 2005 - 20:26
Tamara:
leuk verhaal man. heb erg gelachen. misschien ook omdat ik de beelden erbij heb. nou, we gaan er nog een gezellige tijd van maken. dat gaat best goed komen denk ik zo.
x Tamara -
23 September 2005 - 09:25
Marieke:
¡Hola Ana!
Súperchulo die verhalen van jou. En wat een gezellige meiden om je heen. Je voelt je echt thuis he? Fijn dat je de kinderen zoveel liefde en aandacht kan geven.
Ontzettend veel plezier daar.
Liefs Marieke -
23 September 2005 - 12:25
Rinske:
Hoi Anna, Geweldig om al je verhalen te lezen. En te weten dat je steeds weer in grappige situatie's beland. De film met de ezel lijkt me erg horror om te zien. Nou nog heel veel plezier & succes met je nieuwe avonturen.
xrins -
25 September 2005 - 17:40
Sandra Zegers:
Hé lieve Anna!
Geweldig al die verhalen. Ontzettend leuk om te lezen hoe het met je gaat. Ik mis je wel hoor, 's morgens in de auto en op school. Maar ik ben blij voor jou dat je toch die grote stap gezet hebt, wat een ervaring. Fantastisch! Ik blijf je volgen, ben erg onder de indruk van het andere leven daar, wat lopen wij soms te zeuren. Anna, nog een hele fijne en leerzame tijd, geniet er van! Veel liefs Sandra -
26 September 2005 - 10:37
Marlous:
Ha josti anna,
Leuk die verhalen!!Ik lees ze met verbazing en lig sonstant in een deuk!! Als je terugkomt, spreken we zeker iets af, met Rebecca erbij. Want de verhalen en foto's wil ik graag zien. Succes nog. Groetjes, Marlous -
26 September 2005 - 11:11
Celine Wilbrink:
Lieve Anna,
Alle boskabouters vinden jou lief. We kennen de woordjes ik, maan, roos, vis, teen, een.
Groetjes van Celine -
26 September 2005 - 11:20
Ceylan De Jong:
Ik kan al wat woordjes lezen uit avi 1 en avi 2.
Een knuffel van Ceylan -
26 September 2005 - 11:23
Denise De Boer:
Hallo juf Anna,
Hoe gaat het in Peru? Wat heb je daar allemaal gedaan? Wat kun je allemaal in Peru doen?
Krijgen de kinderen ook vaak stickers?
Ik kan heel hard rennen en supersonisch fietsen.
Groeten van Denise -
26 September 2005 - 11:26
Boy De Vries:
Lieve juf Anna,
Ik mis jou. Ik heb het leuk in groep 3. Ik doe jou de groeten. Ik heb al heel veel dingen geleerd, zoals schrijven, lezen en rekenen.
Wij hebben een circusfeest op school gehad en ik moest ook iets doen. Een bal opgooien en vangen en ondertussen klappen. Dit kon ik heel goed.
Een dikke knuffel van Boy -
26 September 2005 - 11:27
Nassima Khouirate:
Juf Anna ik mis je. Kom je nog snel terug.
Groetjes van Nassima -
26 September 2005 - 11:29
Elisabeth Walet:
Juf Anna,
Ik vind jou lief. Ik vind het leuk op deze school. Ik ga altijd met mijn vriendinnen buiten spelen.
De groetjes van Elisabeth -
26 September 2005 - 11:31
Lotte Johannes:
Lieve juf Anna,
Ik vond het leuk dat jij bij de Kleine Prins zat. Leuk als je weer een keertje komt kijken.
Een dikke knuffel van Lotte. -
26 September 2005 - 11:37
Erika Houthuijzen:
Ik ben blij dat ik nu met jou kan praten via de computer.
Wat zijn de spelletjes op de computer op school leuk.
Groetjes van Erika -
26 September 2005 - 11:39
Kira Van Opstal:
Juf Anna,
Ik kan al lezen. Wanneer kom jij terug uit Peru?
De juf zegt twee weken na sinterklaas, maar dat duurt nog zoooooo lang.
Groetjes van Kira -
26 September 2005 - 11:41
Thom Cardol:
Hoi juf Anna,
Ik wil graag dat u weer terugkomt in Nederland. Kom je nog wel een keer terug op de Kleine Prins? Dan zou ik graag met jou een spelletje willen spelen.
Ik hou erg van U.
Een dikke kus van Thom -
26 September 2005 - 11:42
Max Hamstra:
Ik mis jou juf Anna. Ik heb al een paar woordjes geleerd die ik nu kan lezen.
Een knuffel van Max -
27 September 2005 - 08:19
Marieke:
Hoi Anna,
leuk hoor, je verhalen! Ik kijk regelmatig, want ook mijn zusje heeft een 'waarbenjij.nl-site'. Al die kinderen die wat geschreven hebben is vast een idee van Marjo, leuk he! Nog veel plezier... -
27 September 2005 - 16:59
Danique Van De Kleine Prins:
Hallo Juf Anna,
Vind je het leuk in Peru. Heb je lekker gezwommen, wat een leuke foto's heb ik gezien. Ik heb een zusje gekregen, ze heet Olivia Anna, leuk he!
De nieuwe juf Nicole is ook erg lief. Nou veel plezier nog in Peru. groetjes van Danique en Olivia -
30 September 2005 - 06:58
Mirjam:
Hey lieve An!
Wat super zeg om telkens jouw reisbelevenissen te kunnen lezen! En je schrijft zo geestig, maar ook hartverwarmend! Echt heel leuk dat wij zo allemaal ook in een beetje deel worden gemaakt van jouw avonturen! Kan niet wachten totdat Joost en ik daar ook zijn!!!
Nou dikke kus, blijf jezelf, want dat pakt bij jou altijd zo goed uit, hihi! En tot mails! -
01 Oktober 2005 - 20:29
Loes:
en nou niet meteen heimwee krijgen als je al die kinderstukjes leest. geniet nog van alles wat je daar beleeft ik geniet van je verhalen groet uit wageningen -
04 Oktober 2005 - 08:30
De Kikkerkoning:
Hallo juf Anna,
Kom je weer een keer bij ons kijken in de klas? Hoe gaat het met jou in Peru? Ben je al een keer ziek geweest? En vind je het daar wel leuk? Hoe gaat het met de kinderen in het huis? En heb je Erika nog veel schrijflesjes gegeven?
Heel veel groetjes uit Nederland. Wij gaan nu lekker buiten spelen. Tot snel weer ziens! -
06 Oktober 2005 - 13:12
Jan:
Hiep hiep ........hoera!
Van harte gefeliciteerd meid. We bellen vanavond.
Liefs,
papa xx -
06 Oktober 2005 - 22:54
Marjo En Al Jouw Collega's Van De Kleine Prins En:
Ha die Anna,
Van harte gefeliciteerd en nog een hele fijne avond.
Groetjes van ons allemaal. -
06 Oktober 2005 - 23:24
..... En De KDS:
Zij feliciteren jou natuurlijk ook.
Groeten uit Ede en omstreken.